Direktlänk till inlägg 9 juni 2011

Migration

Av Ulrik Nilsson - 9 juni 2011 13:01

Jag har haft en insändardebatt i Borås Tidning med en företrädare för Sverige Demokraterna från Borås. Utgångspunkten var en insändare där (SD) ville avveckla stödet till invandrarföreningar. Debatten har för min del lett till en artikel (publicerad den 8 juni i BT) som handlar om behovet av migration. För de som inte läser BT bifogas min insända text:

---


Om invandrarföreningar ….


I Sverige bor drygt 9 miljoner människor, ungefär 1,4 miljoner av dem är födda i ett annat land. Alla människor – för att kunna ha ett bra liv – behöver en tillhörighet till samhället och till en kulturell gemenskap. För oss infödda svenskar är det relativt enkelt, vi tillhör redan main-stream kulturen, med för den som kommer ny till Sverige är det mycket värre. De behöver skapa sin egna kulturella referensram. Att ge dem den chansen är för mig en direkt följd av en människosyn som betonar alla människors lika värde och frihet.


Sverige kommer i likhet med en stor del av västvärldens länder att möta en framtid där vår relativa andel av jordens befolkning minskar, ja i relativt många fall minskar till och med befolkningen i absoluta tal. I framtiden förväntas behovet och önskan av tjänster att öka, och skall då alla svenskar, i en åldrande befolkning, kunna erbjudas de efterfrågade tjänsterna så kommer vi antingen att behöva flytta utomlands eller få andra som flyttar till Sverige.


Empirisk forskning visar att om antalet innevånare i produktiv ålder ökar med 15 000 så ökar exporten med ca 7 miljarder kronor per år (ref: Ekonomisk debatt nr7/2009). Sveriges framtid som industrination är intimt förknippad med exporten av varor, och därför blir befolkningsökning central. Sett från hur det ser ut idag är det enda rimliga att invandringen ökas.


Svensk industri konkurrerar på en totalt internationell marknad. Beslut om att köpa en produkt sker lokalt och baseras på en kombination av pris, produktens kvalitet och – inte minst viktigt – förmågan att möta kulturella krav. Den kompetens våra invandrare besitter med hemhörighet i två kulturer blir då en avgörande konkurrensfaktor.


Pontus Fritzon (SD) kommenterar mitt svar på hans artikel med ”Svammel”. Jag hoppas att mina exempel ovan visat behovet av invandring för vår framtid: Vi behöver tjänsterna, vi behöver produktionskapaciteten och vi behöver kulturen. Skall vi attrahera invandrare så måste vi vara attraktiva för dem och där spelar invandrarföreningar en stor roll.


Framtiden är inte ”svammel” för mig, det är till och med så att om man tar en egoistisk svensk utgångspunkt (något som i grunden är mig främmande) så blir ändå slutsatsen att vi har allt att vinna på invandring, och då måste vi ta hand om våra invandrare.


Ulrik Nilsson (M)

Riksdagsledamot

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Ulrik Nilsson - 17 september 2012 10:13

Efter ett antal år har jag bytt blogg.plattform. Mina framtida inlägg kan läsas på:   www.ulriknilsson.com   Väl mött där! Ulrik Nilsson (M) Riksdagsledamot ...

Av Ulrik Nilsson - 12 september 2012 16:23

Fortsättningsvis bloggar jag på ulriknilsson.com. Följ mig gärna där!   Mvh Ulrik ...

Av Ulrik Nilsson - 2 september 2012 13:42

I november 2006 tillträdde det nyvalda kommunfullmäktige i Borås stad, när vi träffades var det med en viss oro och osäkerhet. Willian Pezäll skulle inträda som enda företrädare för (SD) i KF. Han var ung och o... prövad och alla visste precis hur h...

Av Ulrik Nilsson - 31 augusti 2012 13:28

Vi svenskar tycker om att fira saker. Men bland kanelbullar och våfflor tycker jag att Världshandelsdagen (den 30 augusti) sticker ut som en dag som särskilt förtjänar att firas. Handel mellan stater, företag och människor har spelat en stor och vikt...

Av Ulrik Nilsson - 24 maj 2012 15:29

Riksdagen diskuterade igår frågan om Regeringens skrivelse om Strategisk exportkontroll 2011, det som normalt kallas vapenexport. Nedanstående har redan publicerats på FB (jag har redigerat lite) Riksdagen diskuterar vapenexport. Jag skrev en liten ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards