Direktlänk till inlägg 12 november 2010

Nya erfarenheter

Av Ulrik Nilsson - 12 november 2010 11:05

Det är nu ett tag sedan jag senast skrev på bloggen, det hänger naturligtvis mycket samman med att jag bytt uppdrag från Borås stad till Riksdagen. Som nyvald riksdagsledamot handlar det väldigt mycket om att sätta sig in i ärenden och arbetssätt. Jag har utsetts till ersättare i dels Utrikesutskottet (där jag normalt tjänstgör) och i Konstitutuionsutskottet.


Den nu gågna vecakn har jag bland annat varit på information från Riksrevisionen, lyssnat å föredrag från en  forskare på Försvarhögskolan om läget i Afghanistan, träffat en fackföreningsledare från Peru och besökt ett av EU kommssionens semnarier som handlade om Islands medlemsansökan.


Från det senaste vill jag gärna delge en reflektion som jagtyvärr aldrig fick möjlighet att ge offentlgt på seminariet. 


Paradoxen om medlemsansökningar


Erfarenheter visar generellt att befolkningen är mer EU positiv i goda tider och att ansökningar ofta sker när det är krisstämning (och då medborgarna är mer kristiska). Så har det definitivt varit för Island som fram till kraschen 2008 hade en majoritet för medlemssakp och som efter fick en minoritet, ansökan skedde dock först i juli 2009 och då med "en uppförsbacke" i opinionen. Eftersom det krävs ett flertal i en folkomröstning och då dessutom det kommer att krävas både sakliga svar på problem (fiske, jordbruk, Icesave etc) och ett känslomässigt ja finns det nog anledning att titta djupare på paradoxen.


Jag tror det är så här:

1) Människor vill tillhöra vinnarna. Elfsborg får gärna spela högpresigematcher när de vinner. Alltså kan vi gott vara med övriga Europa när vi är starka (vi kan till och med tänka oss att hjälpa de svagare). Allmänhetens stöd!

2) Politiken vill gärna framhålla sina goda insatser när det går bra. Tackvare oss/mig/vårt parti går det jättebra - vi har inget att lära av andra. Så länge vi får stöd behöver vi inte EU, vilket brukar uttryckas som att för tillfället är det inte aktuellt att söka.

3) I sämre tider vill befolkningen inte tävla - det finns ju risk att vi blir "lillebror" och kan avtvingas anpassningar som någon annan styr över. Det är inte heller roligt när Elfsborg förlorar ... . Allmänheten emot ansökan.

4) I sämre tider kommere politiken att utsättas för önskemål om en plan för att komma på bättre fot. Ett enkelt inslag i den planen är att säga att vi skall ansöka om medlemsskap, och då sker ansökan.


Om vi utgår från att detta resoemang kan förklara läget för OIsland så kommer vi till frågan om vad som kan sek härnäst. Utifrån så skulle kanske drömscenariot se ut så här:

1) Konjunkturen och ekonmin återhämtar sig (inte säkert att det blir så men) i Europa i allmänhet och på Island i synnerhet.

2) Politikerna väljer att inte ta åt sig äran för återhämtningen utan snarare peka på att det är tackvare att vi fått draghjälp som allt har gått bra.


Här tror jag att det finns en generell lärdom. All utveckling sker i samverkan mellan politik, människor, företag, länder, föreningar etc och det finns skäl att inte ta åt sig äran utan att just peka på allas betydelse. Jag har tidigare försökt att säga att Borås goda utveckling inte är politikens förtjänst, vi har bara kunnat verka som katalysator.


Så på väg het från Islands seminariet erinnrar jag mig den skylt Ronald Reagan lär ha haft på sitt skrivbord (ett påstående jag inte kan garantera säkerheten i) där det stod:


"Du kommer hur långt som helst - om du är beredd att ge äran åt andra"


En lärdom för Island och för Borås.


Ulrik Nilsson (M)

Riksdagsledamot


 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Ulrik Nilsson - 17 september 2012 10:13

Efter ett antal år har jag bytt blogg.plattform. Mina framtida inlägg kan läsas på:   www.ulriknilsson.com   Väl mött där! Ulrik Nilsson (M) Riksdagsledamot ...

Av Ulrik Nilsson - 12 september 2012 16:23

Fortsättningsvis bloggar jag på ulriknilsson.com. Följ mig gärna där!   Mvh Ulrik ...

Av Ulrik Nilsson - 2 september 2012 13:42

I november 2006 tillträdde det nyvalda kommunfullmäktige i Borås stad, när vi träffades var det med en viss oro och osäkerhet. Willian Pezäll skulle inträda som enda företrädare för (SD) i KF. Han var ung och o... prövad och alla visste precis hur h...

Av Ulrik Nilsson - 31 augusti 2012 13:28

Vi svenskar tycker om att fira saker. Men bland kanelbullar och våfflor tycker jag att Världshandelsdagen (den 30 augusti) sticker ut som en dag som särskilt förtjänar att firas. Handel mellan stater, företag och människor har spelat en stor och vikt...

Av Ulrik Nilsson - 24 maj 2012 15:29

Riksdagen diskuterade igår frågan om Regeringens skrivelse om Strategisk exportkontroll 2011, det som normalt kallas vapenexport. Nedanstående har redan publicerats på FB (jag har redigerat lite) Riksdagen diskuterar vapenexport. Jag skrev en liten ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards