Direktlänk till inlägg 2 november 2009

Internationellt arbete

Av Ulrik Nilsson - 2 november 2009 18:19

Under förra veckan hängdes Borås stads internationella arbete i allmänhet och jag själv i synnerhet ut som dåligt naivt och onödigt i en krönika i Svenska Dagbladet. Låt mig först säga att det känns lite märkligt att finna att man är utsedd till rikstönt, men sedan börjar man fundera - är det på detta sätt man skall hantera förtroendevalda. Hur går det med rekryteringen om man hängs ut?


Vad handlar det då om, jo att Borås stad har inlett ett samarbete med en ort i Kina, att Borås har genomfört ett besök med företagare till Tunisien och att Borås tillsammans med Högskolan har kontakt med Indonesien om miljöprojekt. Inför den senaste artikeln efterfrågades aldrig mina synpunkter så därför vill jag försöka redogöra för dem.


1) Vi lever i en allt mer globaliserad värd, detta vare sig vi vill eller inte. Det innebär att vi som stad har allt att vinna på att vara öppna mot omvärden och ta emot intryck. Detta gäller oberoende om det handlar om nya svenskar som kommer till staden, om industrin knyter kontakter eller om vi hämtar intryck. Öppenheten är viktig, det har även statsmakterna insett och det är därför ICLD med flera organisationer ger ekonomiskt stöd till kommuner som vill ta del av internationalliseringen.


2) I en framtid beror en stads framgång på förmågan att attrahera innevånare och då behövs spännande arbetsplatser. Finns spännande arbetsplatser så kommer folk och foinns kompetenta människor så kommer nya jobb. För Borås har vi sagt att vi sakll satsa på att bli en spännade och kreativ stad med bas i textil och mode. I den andan har vi ett projekt som heter Marketplace och som syftar till en handels- och mötesplats för mode och textil. Det var för att skapa intresse för Marketplace som jag åkte med företagen ner till Tunisien.


3) Miljöteknikexport anses vara ett av de områden som ger stora exportchanser för Sverige. Projektet med Indonesien handlar främst om detta.


Vill man ha en debatt om detta är rimligt (d.v.s. att kommuner engagerar sig i internationellt arbete på detta sätt) så kan jag förstå det. Däremot har jag svårt att förstå beskyllningar om naivitet. Vi vet ganska väl vad vi vill med vårt engagemang. Väljarna i Borås må döma mig, men jag tar hellre att jag försökte skapa goda framtidsförutsättningar än att jag tar motsatsen, gör vi inget är risken att jobben hamnar någon annan stans.


Ulrik Nilsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Borås stad



PS I en tidigare blogg beskrev jag mina utlandsresor hittills i år. Jag glömde en, vi var på Samsö och i Güssing och studerade framtida eneergilösningar i mars/april också.

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Ulrik Nilsson - 17 september 2012 10:13

Efter ett antal år har jag bytt blogg.plattform. Mina framtida inlägg kan läsas på:   www.ulriknilsson.com   Väl mött där! Ulrik Nilsson (M) Riksdagsledamot ...

Av Ulrik Nilsson - 12 september 2012 16:23

Fortsättningsvis bloggar jag på ulriknilsson.com. Följ mig gärna där!   Mvh Ulrik ...

Av Ulrik Nilsson - 2 september 2012 13:42

I november 2006 tillträdde det nyvalda kommunfullmäktige i Borås stad, när vi träffades var det med en viss oro och osäkerhet. Willian Pezäll skulle inträda som enda företrädare för (SD) i KF. Han var ung och o... prövad och alla visste precis hur h...

Av Ulrik Nilsson - 31 augusti 2012 13:28

Vi svenskar tycker om att fira saker. Men bland kanelbullar och våfflor tycker jag att Världshandelsdagen (den 30 augusti) sticker ut som en dag som särskilt förtjänar att firas. Handel mellan stater, företag och människor har spelat en stor och vikt...

Av Ulrik Nilsson - 24 maj 2012 15:29

Riksdagen diskuterade igår frågan om Regeringens skrivelse om Strategisk exportkontroll 2011, det som normalt kallas vapenexport. Nedanstående har redan publicerats på FB (jag har redigerat lite) Riksdagen diskuterar vapenexport. Jag skrev en liten ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards