Direktlänk till inlägg 16 januari 2009

Borta bra - hemma bäst!, därför trivs jag i Göteborg

Av Ulrik Nilsson - 16 januari 2009 11:42

I onsdags var jag i Göteborg för att hålla ett föredrag med den något provocerande titeln "Göteborås". Syftet var att jag skull beskriva hur processen med regionförstoring påverkar tillväxt och utveckling i vår stad.


Redan när jag tillträdde som KS-ordförande så markerade jag tydligt att den isolering och det storebrorskomplex som fanns gentemot Göteborg måste brytas. Genom att tillhöra en större region så ges innevånarna fler möjligheter, ett större utbud och naturligtvis större chans till tillfredsställelse. I det har avseendet syftar inte region på varesig statistisk (arbetsmarknadsregion) eller politisk (VGR) indelning utan snarare på det område inom vilket vi känner oss hemma och rör oss.


Mitt resonemang börjar med att jag tror att varje människa söker verka i ett område där man finner goda bostadsförhållanden, tillgång till ett intressant jobb och möjlighet att utöva sina intressen. Det kan innebära att man bor i Kinna, jobbar i Borås och har sin fritid fiskande i Svenljunga kommun. Ser vi på boende så har Borås drygt 100000 innevånare, men egentligen så finns det fler som känner sig som Boråsare. Alla de som pendlar in till Borås borde vi se som en del av staden - som Boråsare.


Ser jag till mig själv så är jag född i Svenljunga, jag har gått i gymnasiet i Skene (Mark), jag har tillbringat somrarna i Varberg och jag har pluggat och gjort lumpen i Göteborg. Jag kan därmed sägas vara en riktig "västsvensk" som känner sig hemma på alla dessa ställen. Även om Göteborg inte räknar in mig i sitt innevånarantal så vill jag höra dit!


Denna syn, att vi alla är en del i många orter är det som i grunden krävs för att Göteborås skall kunna bli en verklighet. Vi har en mental resa att inse att Borås opera ligger i Göteborg och att en av Göteborgs högskolor ligger i Borås. Vi måste på sikt acceptera att vi inte åker bort när vi åker till Göteborg, vi är kvar hemma. Samarbetet får inte falla på att vi vill vara lokalpatriotiska även om vi ibland skämtsamt kan påpeka att Pinocchio är 9 m hög och Poseidon bara 8.


Jag blev därför lite ledsen i lördags (tror jag det var) när jag läste en näringslivskrönika i BT som bland annat ledde till slutsatsen att vi i Borås är lite skadeglada när det går illa för utfyttade MQ. Är det så så har vi en längre resa innan dess vi ger alla boråsare tillgång till de större möjligheterna som ligger i samarbetet.


Ulrik Nilsson

Kommunstyrelsens ordförande (m)

Borås stad

 
ANNONS
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Ulrik Nilsson - 17 september 2012 10:13

Efter ett antal år har jag bytt blogg.plattform. Mina framtida inlägg kan läsas på:   www.ulriknilsson.com   Väl mött där! Ulrik Nilsson (M) Riksdagsledamot ...

Av Ulrik Nilsson - 12 september 2012 16:23

Fortsättningsvis bloggar jag på ulriknilsson.com. Följ mig gärna där!   Mvh Ulrik ...

Av Ulrik Nilsson - 2 september 2012 13:42

I november 2006 tillträdde det nyvalda kommunfullmäktige i Borås stad, när vi träffades var det med en viss oro och osäkerhet. Willian Pezäll skulle inträda som enda företrädare för (SD) i KF. Han var ung och o... prövad och alla visste precis hur h...

Av Ulrik Nilsson - 31 augusti 2012 13:28

Vi svenskar tycker om att fira saker. Men bland kanelbullar och våfflor tycker jag att Världshandelsdagen (den 30 augusti) sticker ut som en dag som särskilt förtjänar att firas. Handel mellan stater, företag och människor har spelat en stor och vikt...

Av Ulrik Nilsson - 24 maj 2012 15:29

Riksdagen diskuterade igår frågan om Regeringens skrivelse om Strategisk exportkontroll 2011, det som normalt kallas vapenexport. Nedanstående har redan publicerats på FB (jag har redigerat lite) Riksdagen diskuterar vapenexport. Jag skrev en liten ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se