Direktlänk till inlägg 16 december 2008

Reflektioner efter en lång budgetdebatt

Av Ulrik Nilsson - 16 december 2008 15:25

Kommunfullmäktige i Borås ägnde två hela dagar (totalt 27 timmar, tack Lennart A (v) för påpekandet av felet!)) åt att diskutera budgeten inför 2009. För mig finns det anledning att göra några kommentarer till den omfattande debatten.


Låt mig först konstatera att debatten inledningsvis blev bättre än väntat då båda sidor var relativt eniga om att den finasiella situationen och de många varslen gjorde situationen något mer allvarlig än tidigare år. Det var också relativt lätt att enas om att vi behöver utnyttja tillfället, med arbetsbrist i byggbranschen och en god ekonomi, till att påskynda nödvändiga investeringar.


Min andra kommentar är att det finns en tendens att fullmäktige inte behandlar principiella frågor utan att diskussionen rör väldigt konkreta saker. Vi har överlåtit åt nämnderna att sköta det dagliga och att ta ställning inom givna ramar, likväl tenderar nämndernas ledande politiker att debbatera nämnden ytterligare en gång inför fullmäktige. Debatten blir därmed oftast inte vidare intressant även om enstaka ärende kan ha såväl underhållningsvärde som pedagogiskt värde. Vi borde genemsamt fundera på vad som verkligen skall vara frågor för KF, även om jag har förståelse för oppositionens vilja att markera.


Min tredje kommentar gäller beslutsfattandet. Lagen kräver att alla förslag skall ställas under proposition var för sig, och med en mängd olika förslag (ca 170 st) så blir det många omröstningar. När sedan oppositionen gjort till affärsidé att föreslå saker som redan beslutats i nämnderna så blir det konstigt för åhörarna. Även här bör vi skärpa oss. Att avsätta kanske tre timmar till voteringar som helt följer partilinjerna kan inte främja intresset hos de som lyssnar.


Min fjärde och sista kommentar gäller medias bevakning. Fler av mina kollegor har uttryckt sin förvåning över att media mer beskriver retoriken är debatten. Mot bakgrund av vad som framgår ovan har jag en viss förståelse av den hanteringen. Är debatten inte stimulerande så måste man hitta en annan och intressant vinkel.


Som en liten kommentar till BTs granskning; Jag skulle rent kontrafaktiskt kunna resonera så här "Om jag inte sagt kontrafaktiskt i mitt anförande hade jag inte använt ord som BT inte förstod och då hade mitt betyg blivit bättre" - eller hur?


Ulrik Nilsson

Kommunstyrelsens ordförande (m) i Borås stad

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Ulrik Nilsson - 17 september 2012 10:13

Efter ett antal år har jag bytt blogg.plattform. Mina framtida inlägg kan läsas på:   www.ulriknilsson.com   Väl mött där! Ulrik Nilsson (M) Riksdagsledamot ...

Av Ulrik Nilsson - 12 september 2012 16:23

Fortsättningsvis bloggar jag på ulriknilsson.com. Följ mig gärna där!   Mvh Ulrik ...

Av Ulrik Nilsson - 2 september 2012 13:42

I november 2006 tillträdde det nyvalda kommunfullmäktige i Borås stad, när vi träffades var det med en viss oro och osäkerhet. Willian Pezäll skulle inträda som enda företrädare för (SD) i KF. Han var ung och o... prövad och alla visste precis hur h...

Av Ulrik Nilsson - 31 augusti 2012 13:28

Vi svenskar tycker om att fira saker. Men bland kanelbullar och våfflor tycker jag att Världshandelsdagen (den 30 augusti) sticker ut som en dag som särskilt förtjänar att firas. Handel mellan stater, företag och människor har spelat en stor och vikt...

Av Ulrik Nilsson - 24 maj 2012 15:29

Riksdagen diskuterade igår frågan om Regeringens skrivelse om Strategisk exportkontroll 2011, det som normalt kallas vapenexport. Nedanstående har redan publicerats på FB (jag har redigerat lite) Riksdagen diskuterar vapenexport. Jag skrev en liten ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards