Direktlänk till inlägg 30 november 2008

Framtiden väntar inte...

Av Ulrik Nilsson - 30 november 2008 13:22

Detta är en artikel som också publicerats i Borås Tidning.

Kommunfullmäktige håller budgetdebatt i dagarna två. En central fråga kommer att vara bedömning av hur den kommande utvecklingen ser ut. Kommer den vikande konjunkturen och begynnande lågkonjunkturen att innebära minskningar av intäkterna och ökningar av kostnaderna eller kommer budgeten att hålla. Situationen med varsel, sjunkande fastighetspriser och lägre ekonomisk aktivitet ger ett nytt fokus åt debatten.

I torsdags hade nätverket BoråsBorås en genomgång av fyra olika visioner/idéer för stadens framtida utveckling. Jag förstår att många frågar sig om vi verkligen har råd med nya satsningar, om inte en tydligare prioritering skall ske på skola, omsorg och vård.

Torsdagen veckan dessförinnan hade Sjuhärads kommunalförbund ett stort rådslag som syftade till att plocka fram idéer om hur vi i Sjuhärad skall agera med anledning av fordonsindustrisituationen. Även om vi — tack och lov — än så länge har färre varsel än många andra delar av Västra Götaland så kan vi kanske hjälpa till och lösa problemen.

Borås näringsliv har gått igenom ett antal faser: Knallen med handel, textil produktion, postorder och logistik. I dag kan vi konstatera att tack vare att näringslivet har blivit mer diversifierat står vi starkare idag. Frågorna vi skall ställa oss är dels vad som krävs av näringslivet framåt och del hur vi idag kan agera så att vi uppnår det målet.

Det råder en stor enighet att framtiden ligger i verksamheter baserade på tjänster och kunskap. Handel är i grunden en tjänste industri, tjänsten är att flytta en vara från tillverkningsstället i Kina (?) till oss i affären, och handelserfarenheterna borde därmed kunna användas för vidare utveckling. Borås har också tagit steget in i kunskapssamhället genom att komplettera våra traditioner med nya verksamheter med direkt koppling till forskning. Projektet "Smart textiles" är ett sådant exempel, "Waste refinery" ett annat, Marketplace Borås i Simonsland ytterligare ett och fackförbundet Unionens förslag på ett tjänste forskningsinstitut är hör till  samma tema. Vi måste i den rådande konjunkturen våga driva denna typ av satsningar vidare.

Ett annat område där stor samsyn om framtidsutsikterna råder är besöksnäringen. BoråsBorås idéer skall ses i det ljuset, men också i ljuset av att göra Borås till en stad som det är bra att bo, leva och utvecklas i. Utmaningen gäller hela Borås med omland, den som bor i Kinna kan mycket väl känna sig som en del av Borås-andan. Den som etablerar sig i Dalsjöfors eller Viskafors måste kunna finna sin attraktiva tillvaro på samma sätt som den som bor i stadskärnan.

I den budget vi i majoriteten presenterar har vi därför vägt samman resultatnivån (för att förhindra okontrollerade inbromsningar) med satsningar inom skolan. I syfte att motverka den vikande byggkonjunkturen lägger vi en relativt hög investeringsnivå, dryga 390 mnkr för 2009. Det skall betonas att de investeringar vi gör är motiverade ut verksamhetssynpunkt men vi väljer att tidigarelägga en del. Vi har vidare säkerställt att vi har resurser dels för att kanalisera till kommunalförbundet för tillväxt och dels resurser för utveckling av hela vår stad. För mig är det inte varken eller utan både ock, vi måste klara verksamheten samtidigt som vi ser till att staden utvecklas.

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Ulrik Nilsson - 17 september 2012 10:13

Efter ett antal år har jag bytt blogg.plattform. Mina framtida inlägg kan läsas på:   www.ulriknilsson.com   Väl mött där! Ulrik Nilsson (M) Riksdagsledamot ...

Av Ulrik Nilsson - 12 september 2012 16:23

Fortsättningsvis bloggar jag på ulriknilsson.com. Följ mig gärna där!   Mvh Ulrik ...

Av Ulrik Nilsson - 2 september 2012 13:42

I november 2006 tillträdde det nyvalda kommunfullmäktige i Borås stad, när vi träffades var det med en viss oro och osäkerhet. Willian Pezäll skulle inträda som enda företrädare för (SD) i KF. Han var ung och o... prövad och alla visste precis hur h...

Av Ulrik Nilsson - 31 augusti 2012 13:28

Vi svenskar tycker om att fira saker. Men bland kanelbullar och våfflor tycker jag att Världshandelsdagen (den 30 augusti) sticker ut som en dag som särskilt förtjänar att firas. Handel mellan stater, företag och människor har spelat en stor och vikt...

Av Ulrik Nilsson - 24 maj 2012 15:29

Riksdagen diskuterade igår frågan om Regeringens skrivelse om Strategisk exportkontroll 2011, det som normalt kallas vapenexport. Nedanstående har redan publicerats på FB (jag har redigerat lite) Riksdagen diskuterar vapenexport. Jag skrev en liten ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards