Direktlänk till inlägg 16 november 2008

Hur ser framtiden ut?

Av Ulrik Nilsson - 16 november 2008 13:26



Veckan som gått har i hög grad gått i konferensernas och mötenas tecken. Efter alla mötena så måste jag göra några reflektioner och fundera lite över hur framtiden ter sig.

I den budget som de sex samverkande partierna i Borås lägger fram tar vi sex ord som börjar med bokstaven "k" som utgångspunkt för vad vi tror krävs av en stad som skall vara framgångsrik. Kunskap, kompetens, kreativitet, kultur, kommunikation och klimat. Dessa "k" har till syfte att locka människor att bosätta sig och verka i vår stad. Syftet är att attrahera människor från en mängd ursprung och med en stor bredd i sina erfarenheter. Genom en mångfald av individer finns goda möjligheter att attrahera företag och verksamheter - i framtiden flyttar jobben dit där det finns människor.

Hur stämmer nu detta in i alla mina konferenser och möten. Jo jag träffade företrädare för Svensk Näringsliv, där kom de vanliga önskemålen dels om att slippa orättvis konkurrens (rimligt krav) och dels att bolagsskatterna och arbetsgivaravgifterna borde sänkas. Själva idéen är naturligtvis att öka lönsamheten i företagen och därmed skapa rum för ytterligare anställningar. Samtidigt leder resonemanget ovan - det att attrahera människor - till slutsatsen att skatterna på inkomst bör vara låga. Jag bosätter mig där jag får mest över att leva för. Då är kanske inte de svenska bolagsskatterna problemet (vi har relativt moderat bolagsbeskattning) utan det är den höga beskattningen på arbete som innebär att många - i en globaliserad värld - väljer att inte bo här. Här har vi den första reflektionen; Dagens och morgondagens näringsliv ställer mycket olika krav och det gäller att sammanväga båda aspekterna.

Kultur var ett av "k:na". Regionen hade i veckan en stor kulturkonferens i Göteborg med fler än 450 deltagare, jag medverkade i en panelutfrågning mot slutet av dagen. Ett av temana för konferensen var att använda kultur som utvecklingsmotor (d.v.s. ungefär det vi lyfter fram i vår budget). När vi sedan kom till utfrågningen var det påtagligt att det inte var innevånarnas önskan om kultur som var det centrala utan att det var kulturarbetarnas möjlighet att få jobba med sina frågor som stod i centrum. Ville jag ha applåder så skulle jag inte utgå från medborgaren utan hellre kräva "obligatorisk kulturskola". Insikten om att kultur är en viktig konkurrensfaktor tog man bara till sig så långt som den kändes som ett stöd för sin egen verksamhet. När medborgarna får avgörande kommer rädslan att man skall välja fel fram. Reflektion två; När vi värderar framtidens möjligheter måste vi tänka hela vägen, inte stanna vid det som just nu gynnar mig själv.

Borås var förra vecka värd för en nationell skadekonferens. Där kom ungefär samma argumentation. Skadeförebyggande åtgärder måste genomföras och det är kommunens uppgift att ss till att så sker. Att säkerhetsarbetet - och dess resultat - bygger på 102 000 boråsares egna beslut och omdömen verkade inte stå i centrum. För mig är det viktigt att ge information och att ge stöd till de med låg automonitet. Däremot behöver jag inte samma arbete för alla de som har ett eget gott omdöme. Förresten om jag inte tilltror medborgare att ha ett gott omdöme, kan jag då lita på att de har det när vi kommer till valet? Reflektion tre; Vi får aldrig förtröttas i att lyfta fram individen.

Slutligen inbjöd kommunalförbundet till ett stort rådslag för att inleda arbetet med att ta fram idéer som Sjuhärad kan bidra med med anledning av problemen inom fordonsindustrin. Även om vi nu är en mindre del av problemen så är människor så rörliga så att vi kan vara en större del av lösningen. Det är riktigt kul när en stor grupp människor vill ägna en kväll åt att i san mening vara kreativa och lyfta fram förslag på hur vi skall närma oss framtidens näringsliv. Det enda jag saknade var att inte fler aktiva företagare var med. Min sista reflektion måste ändå bli att Sjuhärad har fantastiska resurser som rätt använda både kan ge jobb nu och locka såväl innevånare som arbetstillfällen i framtiden. Vi har ett ansvar att ta tillvara den chansen.

Som sagt många möten i många relevanta ämnen, det känns dock viktigt att inte förlora riktningen mot framtiden.

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Ulrik Nilsson - 17 september 2012 10:13

Efter ett antal år har jag bytt blogg.plattform. Mina framtida inlägg kan läsas på:   www.ulriknilsson.com   Väl mött där! Ulrik Nilsson (M) Riksdagsledamot ...

Av Ulrik Nilsson - 12 september 2012 16:23

Fortsättningsvis bloggar jag på ulriknilsson.com. Följ mig gärna där!   Mvh Ulrik ...

Av Ulrik Nilsson - 2 september 2012 13:42

I november 2006 tillträdde det nyvalda kommunfullmäktige i Borås stad, när vi träffades var det med en viss oro och osäkerhet. Willian Pezäll skulle inträda som enda företrädare för (SD) i KF. Han var ung och o... prövad och alla visste precis hur h...

Av Ulrik Nilsson - 31 augusti 2012 13:28

Vi svenskar tycker om att fira saker. Men bland kanelbullar och våfflor tycker jag att Världshandelsdagen (den 30 augusti) sticker ut som en dag som särskilt förtjänar att firas. Handel mellan stater, företag och människor har spelat en stor och vikt...

Av Ulrik Nilsson - 24 maj 2012 15:29

Riksdagen diskuterade igår frågan om Regeringens skrivelse om Strategisk exportkontroll 2011, det som normalt kallas vapenexport. Nedanstående har redan publicerats på FB (jag har redigerat lite) Riksdagen diskuterar vapenexport. Jag skrev en liten ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards