Direktlänk till inlägg 2 mars 2008

Pinocchio

Av Ulrik Nilsson - 2 mars 2008 13:51

Borås Tidning hade förra helgen en artikel om Pinocchio och hur långt arbetet på statyn hade kommit. Artikeln var intressant men än mer intressant tycker jag de kommentarer som gavs på BTs hemsida var. Inledningsvis handlade kommentarerna om "han är inte välkommen", "han hör inte hit", "hoppas han sjunker till Atlantens botten" och liknande.

När jag läste kommentarerna kunde jag inte låta bli att reflektera över att exakt samma saker sägs ofta om invandrare (möjligen bortsett från Atlantens botten). Byt ut Pinocchio mot invandrare och vi ser exakt samma reaktioner.

Jag tycker det är bra om konst väcker känslor, och jag kan gärna tänka mig inlägg av typen "jag gillar den" eller "jag tycker inte den är fin" och liknande som utgår från min åsikt och som sedan inte gör gällande att åsikten är universell. Det värsta ett konstverk kan råka ut för är väl att den beskrivs som "va, står det något där, det har jag aldrig sett". Skillnaden mellan kommentarerna om Pinocchio och den debatten är att kommentarerna deklarerar åsikter som om de vore universella, där är ingen inbjudan till att föra en diskussion.

Kanske är det så att vi i Borås, genom de spontana kommentarerna håller på att få en hedersinvandrare i Pinocchio. Han väcker uppenbarligen samma känslor. I fullmäktigedebatten inför att gåvan accepterades tog jag upp det faktum att man använt argumentet att ingen skall få förfula det offentliga rummen gällande Pinocchio, samma argument som i andra kommuner används mot byggandet av moskeér. Kanske är det så att det handlar om rädsla för det okända och risken att behöva ompröva fördomar, då är det bättre att statyn försvann i Atlanten.

Även på ett annat sätt liknar Pinocchio invandraren. Han är ju en trädocka som dels känner att han inte hör till och dels strävar efter att höra till. I sagan vill Pinocchio bli en människa. Jag kan väl föreställa mig att en ny invandrare har samma känsla av att inte höra till (då till det svenska samhället) och samma vilja att passa in. Invandraren skulle därmed kunna identifiera sig i Pinocchios situation, vi svenskar borde också inse att vi skall vara mer öppna och inbjudande för det som kommer utifrån och som nästan alltid kan berika vårt samhälle.

Kommentarerna på BTs artikel gick så småningom över till att säga "välkommen Pinocchio" eller "jag vill gärna ha statyn". Jag instämmer i de uppfattningarna. Jag sa välkommen redan i fullmäktige för jag trodde att det skulle bli en fin symbol. Nu säger jag än mer tydligt välkommen till Borås hedersinvandrare Pinocchio som kommer som statyn "Walking to Borås"

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Ulrik Nilsson - 17 september 2012 10:13

Efter ett antal år har jag bytt blogg.plattform. Mina framtida inlägg kan läsas på:   www.ulriknilsson.com   Väl mött där! Ulrik Nilsson (M) Riksdagsledamot ...

Av Ulrik Nilsson - 12 september 2012 16:23

Fortsättningsvis bloggar jag på ulriknilsson.com. Följ mig gärna där!   Mvh Ulrik ...

Av Ulrik Nilsson - 2 september 2012 13:42

I november 2006 tillträdde det nyvalda kommunfullmäktige i Borås stad, när vi träffades var det med en viss oro och osäkerhet. Willian Pezäll skulle inträda som enda företrädare för (SD) i KF. Han var ung och o... prövad och alla visste precis hur h...

Av Ulrik Nilsson - 31 augusti 2012 13:28

Vi svenskar tycker om att fira saker. Men bland kanelbullar och våfflor tycker jag att Världshandelsdagen (den 30 augusti) sticker ut som en dag som särskilt förtjänar att firas. Handel mellan stater, företag och människor har spelat en stor och vikt...

Av Ulrik Nilsson - 24 maj 2012 15:29

Riksdagen diskuterade igår frågan om Regeringens skrivelse om Strategisk exportkontroll 2011, det som normalt kallas vapenexport. Nedanstående har redan publicerats på FB (jag har redigerat lite) Riksdagen diskuterar vapenexport. Jag skrev en liten ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards