Direktlänk till inlägg 31 oktober 2007

Budget

Av Ulrik Nilsson - 31 oktober 2007 14:10

Det har gått ett tag sedan jag bloggade senast, det beror på att jag fick ett meddelande som sa att jag inte fick blogga på grund av byte av server. Nu har jag dock fått instruktioner som gör att jag kan fortsätta mitt bloggande.

Förra veckan hade vi kommunstyrelse där vi fastställde förslag till budget för Borås. Det går bra för Borås och ekonomin är såpass stark att vi i majoriteten vågade oss på att lägga ut hela den summa som skatteinkomsterna räknas upp med i ökade ramar till de olika verksamheterna. Tillväxten i Borås har varit så stor under det senaste året så kommunens intäkter ökade med drygt 5%. Budgeten bord därför vara relativt oproblematisk.

Av större intresse är kanske att vi också samtidigt med budgeten identifierade tre centrala framtidsfrågor för Borås där vi vill lägga tonvikten i det politiska arbetet under kommande år

1) Skola, för att ge alla ungdomar en god chans i livet är skolan av avgörande betydelse. Misslyckas vi där riskerar vi ett framtida utanförskap för ungdomar och för invandrare som inte känner landet och språket.
2) Borås roll i det globaliserade samhället, där den första stora utmaningen blir att öppna Borås mot den västsvenska marknaden. Vi måste samarbeta med vår grannar i kommunerna runt omkring även på kommunalt plan. I praktiken finns det nog ingen arbetsplats i staden där det inte finns någon som pendlar från Göteborg eller det finns nog ingen gata där inte någon dagligen åker till jobb 7 mil bort. Inser vi inte att vår utveckling är knuten till en större arbetsmarknads- och levnadsregion missar vi många tillfällen till spännande utveckling.
3) Klimatfrågan gör sig dagligen påmind i debatten men framförallt i de verkliga händelserna. Vi måste nu på allvar agera och skapa infrastruktur som möjliggör en avveckling av fossila bränslen, och vi måste på allvar fundera på vad vi kan göra även om vi inte själva kan rädda världen.

Om detta är vårt program så blir man lite betryckt när man märker att oppositionen (s) och (v) helt undviker att prata idéer utan deras enda budgetfrågor är att plussa på lite pengar här och där i budgeten. Det skiljer ungefär en procent i ramar mellan förslagen och det procenten har oppositionen tagit genom att minska resultatet och därmed marginalerna om något skulle hända. Jag förstår att de gärna vill lova mer, men ur mitt perspektiv vore det oförsiktigt att inte ha marginaler så vi kan stå för budgeten.

Ett udda inslag i budgeten är att både (s) och (v) vill ställa sig vid sidan om en av de mest centrala åtgärderna för att aktivt arbeta med klimatfrågan, bygget av en ackumulatortank vid Ryaverket. Båda säger sig vara för men inte just där det föreslås - en plats som av de tillgängliga nationella experterna har ansetts som den mest optimala i Borås. För oss i majoriteten är klimatfrågan så viktig att vi vågar bygga en ackumulator på den plats som ger bäst resultat ekonomiskt och miljömässigt.

I slutet av november tar kommunfullmäktige budgeten, då får vi se om (s) och (v) i debatten presenterar några nya idéer eller om man inte vill något.

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Ulrik Nilsson - 17 september 2012 10:13

Efter ett antal år har jag bytt blogg.plattform. Mina framtida inlägg kan läsas på:   www.ulriknilsson.com   Väl mött där! Ulrik Nilsson (M) Riksdagsledamot ...

Av Ulrik Nilsson - 12 september 2012 16:23

Fortsättningsvis bloggar jag på ulriknilsson.com. Följ mig gärna där!   Mvh Ulrik ...

Av Ulrik Nilsson - 2 september 2012 13:42

I november 2006 tillträdde det nyvalda kommunfullmäktige i Borås stad, när vi träffades var det med en viss oro och osäkerhet. Willian Pezäll skulle inträda som enda företrädare för (SD) i KF. Han var ung och o... prövad och alla visste precis hur h...

Av Ulrik Nilsson - 31 augusti 2012 13:28

Vi svenskar tycker om att fira saker. Men bland kanelbullar och våfflor tycker jag att Världshandelsdagen (den 30 augusti) sticker ut som en dag som särskilt förtjänar att firas. Handel mellan stater, företag och människor har spelat en stor och vikt...

Av Ulrik Nilsson - 24 maj 2012 15:29

Riksdagen diskuterade igår frågan om Regeringens skrivelse om Strategisk exportkontroll 2011, det som normalt kallas vapenexport. Nedanstående har redan publicerats på FB (jag har redigerat lite) Riksdagen diskuterar vapenexport. Jag skrev en liten ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Oktober 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards